Percy´s tyckeri

Birdsmoor

Tryck på bilderna för större bilder Kontakt: info@birdsmoor.se 0700-177065

Denna sida innehåller Percy Pihls tankegångar och betraktelser om hockey i synnerhet. Han skickas på olika

uppdrag i ishallarna av Birdsmoor för texter och bilder.

(tryck på bilderna = blir större)

Artikel nr 5: Sicken osis!

Tycka vad man tycka vill om traditioner, men vissa är väl värda att bevara, som exempelvis att fira vår gemensamma bröllopsdag den 5:e maj i Malmö. Denna stad får man också tycka vad man vill om, men Malmö är fantastiskt så länge man slipper krutröken. Vi Göteborgare borde väl ha en viss vana vid skjutningar, men vissa saker vänjer man sig aldrig vid. Trots vilda västern-mentaliteten, så bokade vi än en gång hotell i Malmö. Tradition är också att resa med Swebus, för då kan man halvsova på bussen och slipper alla parkeringsbekymmer.

Onsdag den 3:e maj tog vi oss till ”Nisse-platsen” f.v.b. söderut. Det kunde ha börjat bättre. För att ha bra koll och nära till toaletten, sökte vi en plats långt bak i bussen. Tyvärr hade en ofräsch man redan bänkat sig på den avdelningen. Hur mycket man än duschar, så hjälper det inte om man inte samtidigt byter ut kläder som är inpyrda av gammal svett. Även det omvända gäller, men tyvärr har inte alla kommit underfund med den saken.

Scandic Malmö City har varit vår favorit under de senaste åren, men här hade man av någon underlig anledning gjort en prishöjning med 50%. Dock ingen skada skedd för då gavs ju istället möjlighet att prova Scandic S:t Jörgens nyrenoverade Juniorsviter. Åtminstone ville jag minnas att jag sett den reklamen på deras hemsida. Tyvärr blev det lite galet igen, då all form av nyrenovering lyste med en total frånvaro. Jag är inget proffs på byggnation, men har åtminstone ”byggfuskat” under drygt 30 års tid. Den erfarenheten säger mig att vårt rum knappast sett några hantverkare under den senaste 10-årsperioden. Slitaget på golv och väggar kan förvisso skyllas på alla hänsynslösa människor, som bokar hotellnätter, men kaklet på toaletten avslöjade det mesta. En av receptionisterna medgav att alla rum inte blivit renoverade, medan en annan förklarade att renoveringen gjordes 2012. ”Vem i hela världen kan man lita på”, sjöng en gång Hoola Bandoola Band och jag är benägen att hålla med. Även och det var betydligt lugnare atmosfär i frukostmatsalen, åtminstone i jämförelse med Scandic Malmö City, så lär det inte bli fler besök på S:t Jörgen. Valet av hotell lär inte bli speciellt svårt när det åter blir dags för att besöka underbara Malmö igen. Det finns ju dessutom fler hotell än Scandic att välja på.

Vid våra tidigare besök i staden, så har ju vädret varit betydligt bättre än i Göteborg, men inte den här gången. Det var inte mycket som blev rätt vid vårt senaste besök, men skam den som ger sig. Lyckas polisen med konststycket att avväpna dårarna, så tvekar vi absolut inte att komma tillbaka. Skottlossningar har vi ju tillräckligt av i Göteborg och det behöver man inte betala extra för att uppleva.

I planeringen ingick att ta lokalbussen till Ön. Det besöket frös inne i dubbel bemärkelse, då det var sataniskt kallt. Övriga planer gick samma öde tillmötes, men vi bestämde oss åtminstone för att ta den sedvanliga promenaden till Malmös makalösa landmärke, nämligen den skruvade fallossymbolen Turning torso. I bjärt kontrast till vårt besök förra året, fanns här inte en käft som satt och fikade ute eller solade längs ”strandpromenaden”. Trist, men fullt förståeligt. Då var det betydligt trevligare att ta sig tillbaka till hotellet och dyka ner i sänghalmen för att söka värme.

Allt kan inte bli som man har tänkt sig, men visst tusan har vädret en stor inverkan på hur bra man klassar en resa i efterhand. Man kan ju göra tillägg för balkong, havsutsikt och mycket annat, men finns det någon möjlighet att få pröjsa lite extra för ett vädertillägg, som innehåller maximalt med sol? I så fall får det blir nästa år, såvida man lever och har hälsan i behåll.

På uppdrag av chefredaktören, på plats i verkligheten samt även med viss glimt i ögonvrån.

PERCY PIHL

 

Bildspel Malmö:

Blommor på torget, China Box, Cosmopol i Malmö, Cosmopol, Fontän i Kungsparken. Fontän vid Södra Promenaden, Från Amiralsbron, Grafitti, Gustaf Adolfs Torg, Iris kollar blomsterprakten, Kungsparken - karta, Kyrkogård för U3, Mer grafitti, Scandic Malmö City, Scandic Sankt Jörgen, Slottsmöllan, Väggkonst, den skruvade fallosymbolen och Malmö Centralstation.

Artikel 4: inte uppfostrad

Jösses!

 

Jag såg till min oerhörda besvikelse en Luleåtränare som fick fritt utlopp för sina känslor, i Sveriges Television. Bedrövligt! Än mer bedrövlig var kommentaren från – förmodar jag – en styrelseledamot, som tyckte att det var olämpligt. Ordet ”olämpligt” var tydligen det starkaste uttryck han kunde komma på. Själv saknar jag ord för hur sorgligt vissa kan bete sig. Mest sorgligt är kanske att de får så stort utrymme i sociala medier. Vilka signaler sänder inte detta ut till både unga och gamla spelare, oavsett bollidrott? Frågan i ”På spåret” blir återigen högaktuell: Vart är vi på väg?

 

PP

 

Artikel 3: väluppfostrade

Kompis!

 

Det blev en aning förryckt med tiden för ”Plåtbucklan”, men vi fick åtminstone se när tjejerna blev intervjudade efteråt. Helt makalöst – inte en enda svordom! Där har grabbarna mycket att lära. Kul att det finns så många unga tjejer som vill spela hockey. Där har vi en stor potential och framtid för svensk damhockey. Härligt!

 

PP

Artikel 2: Resa Karlstad

Besökt Färjestad och Karlstad 5 mars 2017.

 

PERCY PIHL på resa till Karlstad med Ludde o SHL-matchen FBK - HV71 4 mars 2016 samt ett

höstbesök i Malmö.

 

När hockeysäsongen 2016-17 inleddes beslutade det gamla radarparet, Ludde & Percy, att det inte vore helt fel att åka runt i Sverige och spana in SHL-lagens olika arenor. 29:e oktober gjordes den första resan till Vilda Västern-staden Malmö. De enda skott vi såg och hörde var i Malmö Arena, där Karlskrona punkterade Malmös Rödhakar i 3:e perioden. Arenan var helt okey, men var vi speciellt imponerade? Knappast! Ljudnivån i hallen var däremot av imponerande kaliber. Vill man bli befriad från sina trumhinnor, utan kirurgiskt ingrepp, så är ett besök i Malmö Arena att rekommendera.

 

Eftersom vi inte hade järnkoll på var arenan låg, så valde vi att åka taxi, från och till Scandic Hotell Malmö City. Prislapparna på de båda resorna var av samma karaktär, ungefär som när man är utomlands och taxisnubbarna tar tillfället i akt att blåsa turister. Frågan är bara vad man vinner på det i längden?

 

Arenabesiktning nummer två, gick av stapeln lördag 4:e mars, då vi besökte Karlstad, där solen lyste med sin frånvaro. På Hotell Drott fick vi tipset att käka på Harrys vid torget. Ett utmärkt tips som vi givetvis lydde, då vi samtidigt fick ”gratisbiljetter” till bussen som tog oss tur och retur till ishallen. Här fanns således inte en chans att bli blåst av giriga taxichaffisar.

 

Käket smakade utmärkt och vi kommer givetvis inte att glömma den blonda servitrisen Kristina. Hon var inte från Wilhelmina, utan istället infödd Karlstadtös. Någon svängom med henne på Sandgrund blev det inte heller, då danspalatset sedan lång tid tillbaka är igenbommat. Trist, men två gamla gubbar har för länge sedan lagt danspjucken på hyllan. I vilket fall som helst, så var Kristina väldigt trevlig och hon var djupt imponerad utav Luddes klassiska ”laid-back-style”.

 

Matchen mellan FBK och HV71, var helt okey. Arenan som tydligen tar drygt 8.000 åskådare, var väl inte heller något man lyfte på ögonbrynen åt. Ljudnivån var däremot av samma klass som i Malmö Arena. Om man inbillar sig att spelet blir bättre av detta bombastiska ljud, så finns ju åtminstone en baktanke, men fan tro´t! Första perioden var lite av ett sömnpiller, men resten var av fullt acceptabel klass. Jumbotronen var kanske det mest iögonfallande, men ser inte dessa monster ungefär likadana ut överallt? Repriser på matchsekvenser var dessutom smart ersatta utav reklam, som jag tror att de flesta var helt likgiltiga inför.

 

Bussresan tillbaka till torget var lika trevlig som föregående gång. Inget bråk och stök, utan bara en samling underbara och glada människor. Förmodligen fanns här även ett antal smålänningar, men trots detta inga sura miner. En härlig stämning i bjärt kontrast till fotbollens ständiga bekymmer. Så här skall det se ut!

 

I hotellnotan ingick käk på kvällen och när två trötta gubbar hade petat i sig lite föda, som sköljts ner med lagom mängd öl, så var det dags att inta horisontalläge. Klockan hann bara bli 22.30 innan vi slocknade och några fruar hemmavid, behövde absolut inte bekymra sig för några hopp över skacklarna. I vår ålder får man vara tacksam om man kan gå utan att snubbla. Några hopp är inte att tänka på – även om man kunde ha hoppats på det! Åtminstone när det gäller den rent fysiska varianten. (Inga feltolkningar tack!)

 

På uppdrag av chefredaktören, på plats i verkligheten samt även med viss glimt i ögat

 

PERCY PIHL

Bildspelet:

Jumbotronen i Löfbergs Arena, Järnvägsstationen sett från hotellet, Ludde utanför Hotell Drott Clarion Collection, Lundin & Skogman, Ludde på Harrys i Karlstad, och Percy på Harrys i Karlstad.

Artikel 1: GP-pucken 2017

 

PERCY PIHL tankar till GP Pucken U10 (2007) med Härryda HC:

 

Årets stora sensationslag torde väl ändå vara kometerna från Härryda HC. För mindre än ett år sedan visste grabbarna knappt hur det kändes att vinna en enda match. I nuläget har man gått fram som en slåttermaskin och kapat motståndare på löpande band. Vad är det då demontränaren Stefan Carlén gjort för att få vinden att vända? Kan svaret vara så enkelt att han i sin tur har kontaktat det gamla radarparet Ludde & Percy? Dessa ikoner inom Göteborgs ungdomshockey var nämligen Stefans läromästare, när han själv snörade på sig skridskorna i späd ålder.

 

Trots att dessa båda giganter skördade stora framgångar på 70- och 80-talet, så blev de aldrig kontaktade utav Frölunda. Än idag sitter det en tagg i hjärtat och därför fick än en gång ett Frölundalag sota för att denne uppenbara nonchalans. Stefans gäng som medicinerats utav radarparet slog nämligen ut BÅDA Frölundas lag i semifinalspelet. Ikonernas ande svävade över Härrydalirarna som stred likt furiösa lejon. Frölunda var det enda lag man inte rått på hittills och nu tog man 2 raka skalper på samma dag. Inte illa!

 

Söndagens finalspel mot Kungälv bjöd på en rysare av absolut värsta sorten. Båda lagens föräldrar svävade mellan hopp och förtvivlan under hela matchen. Härryda tog ledningen och därefter sopade Kungälv in två puckar på raken. Efter en heroisk kämpainsats lyckades Härryda med att kvittera till 2-2. Ett par minuter innan slutsignalen slog Kungälv in det avgörande målet och blev därmed slutsegrare. Dock med minsta tänkbara marginal, då pucken förde en yster dans på Kungälvs mållinje, endast sekunderna före full tid.

 

Matchen var således helt öppen ända in i det absoluta slutskedet, vilket bevisar att detta var två verkligen fullgoda och fullvärdiga finalister. Bättre än så här kan det knappast bli!

 

På uppdrag av chefredaktören, På plats i verkligheten, Med glimten i ögat

 

PERCY PIHL

 

Bildspelet:

Kungälv U10 segrarna, Härryda - Så nära så..., Tack för god finalmatch, Uppställning efter lördagsmatcherna, Gruppsegern klar, Härryda - SH84, kännt folk på läktaren, lätt stressad

Härryda coach med två supportrar, reporter Percy i samspråk med Härrydas coach Stefan

och Ludde, ansvarig på Isdala - Hans-Göran Svensson